DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

Vage voorwaarden: Avéro moet bijbetalen

 

Avéro Achmea moet een verzekerde die zijn auto total loss heeft gereden, meer uitkeren dan het bedrag dat de klant voor het voertuig heeft betaald. Dat heeft klachteninstituut Kifid bepaald in een recent bindend advies, omdat de polisvoorwaarden niet duidelijk genoeg zijn over het begrip ‘aanschafwaarde’.

 

De verzekerde heeft bij Avéro als onderdeel van een pakket de Goed op Weg Autoverzekering gesloten met een volledig-cascodekking. In de voorwaarden is bepaald dat bij schade binnen 36 maanden na de aankoop van de auto zal worden uitgegaan van de aanschafwaarde, aan te tonen door een nota of een bankafschrift. Eind 2014 meldt de verzekerde schade aan zijn Peugeot 308, die minder dan drie jaar tevoren is aangeschaft. De ingeschakelde expert oordeelt dat er sprake is van total loss.

 

Korting

Avéro keert aan verzekerde vervolgens de aanschafwaarde uit, waarbij naast het eigen risico een aan de klant verstrekte korting van € 1.909,70 in mindering is gebracht op de bruto-aanschafwaarde van € 16.450. Daarmee is de verzekerde het niet eens: hij wil ook de korting vergoed hebben en schakelt Kifid in. Hij stelt dat er geen sprake is van een korting, maar dat de inruilwaarde is gesplitst in twee bedragen. Avéro verweert zich met het argument dat op de ingediende nota een bedrag van € 14.550 is vermeld en dat die nota bepalend is voor de aanschafprijs.

 

Prijs en waarde

Kifid is het niet met Avéro eens. De polisvoorwaarden zijn namelijk niet duidelijk over hoe precies de aanschafwaarde moet worden bepaald. “Nu onduidelijk is wat onder aanschafwaarde moet worden verstaan, geldt de voor de verzekerde meest gunstige uitleg.” In dit geval geldt de waarde op het moment van aanschaf van de auto volgens de officiële nota van het bedrijf waar de auto is gekocht. “Onder aanschafwaarde moet dus de bruto-waarde van de auto worden verstaan zonder verrekening van eventuele korting.” Dat een korting een verlaging is van de aankoopprijs, zoals Avéro beweert, is volgens de geschillencommissie niet aan de orde: “Aankoopprijs is niet identiek aan aanschafwaarde.”

 

Bron: AMWEB 15012016

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 15/01/2016 12:03.45