DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

Van VAR naar DBA modelovereenkomst (DBA = Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).

De kogel is door de kerk: een meerderheid van de Eerste Kamer is voor de nieuwe wet DBA. De wet gaat per 1 mei 2016 in, maar wordt effectief pas vanaf 1-5-2017 gehandhaafd

Per 1 mei 2016 vervalt dus de huidige VAR. Vanaf die datum gaat er een overgangstermijn in tot 1 mei 2017 voordat de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in werking treedt. Ben je een bonafide bedrijf, dan heb je dus tot die tijd om te wennen aan de nieuwe regeling.
 

Luister naar een vraaggesprek met Willem Overbosch in de rubriek Zakendoen met bij BNR.

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaat op de schop. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vindt dat de verantwoordelijkheid voor de werkrelatie niet meer alleen bij de zzp'er moet liggen, maar ook bij de opdrachtgever.

Bang voor schijnzekerheid
De huidige VAR-regeling zorgt voor schijnzekerheid, omdat zzp'ers bij het aanvragen van de VAR van de Belastingdienst al aan een aantal voorwaarden moeten voldoen die pas uitgevoerd kunnen worden in de praktijk. Zo moet je voor een VAR-wuo voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar werken. Haal je dit aan het einde van het jaar niet, dan wordt je VAR ingetrokken en krijg je flinke naheffingen.

Van BGL naar DBA
In eerste instantie bedacht Wiebes daarom de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). Hier kwam vanuit de zzp-wereld zoveel kritiek op, dat dit plan van tafel werd geveegd. Het zou teveel administratieve rompslomp met zich meebrengen. Het nieuwe plan is dus de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).

De wet DBA houdt in dat je als zzp'er samen met je opdrachtgever eenvoudige modelovereenkomsten invult, waardoor je beiden verantwoordelijk wordt voor de arbeidsrelatie. Per branche wordt er een aantal modelovereenkomsten opgesteld, die je van de website van de Belastingdienst kunt downloaden. Omdat deze overeenkomsten eind vorig jaar nog niet af waren, werd het ingaan van de wet verschoven. De wet gaat nu in op 1 mei 2016.

Overgangsperiode
De Belastingdienst wil zelfstandig ondernemers de tijd geven om zich goed voor te bereiden op de veranderingen, daarom hanteert zij een coulanceperiode tot 1 mei 2017. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast.
Althans, als je een bonafide bedrijf hebt. Bedrijven die door de Belastingdienst toch al in de gaten werden gehouden in verband met mogelijke schijnconstructies, kunnen er op rekenen dat zij vanaf 1 mei 2016 onmiddellijk gecontroleerd zullen worden!

Wat te doen als opdrachtgever?
Als jij regelmatig met freelancers werkt of wil gaan werken, heb je dus nog tot 1 mei 2017 om je bedrijfsvoering op de nieuwe wetgeving in te richten. Tot nu toe volstond een VAR-verklaring van de freelancer, maar vanaf 1 mei moet je dus samen een modelovereenkomst invullen voor je gaat samenwerken. Bij de Belastingdienst zijn al diverse algemene modelovereenkomsten, voorbeeld- en individuele overeenkomsten te downloaden.

Zzp'er let op: heb jij voor 2014 of 2015 al een VAR? Dan mag je deze, mits je bedrijfsactiviteiten niet veranderen, gewoon blijven gebruiken tot de nieuwe regeling ingaat. Je hoeft dus geen nieuwe VAR aan te vragen. Had jij geen VAR in 2015 en ben je wel actief als zzp'er in 2016? Dan moet je deze wel aanvragen. Dit kan bij de belastingdienst.

BRON: de Zaak  27 januari 2016.

VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 01/02/2016 11:19.55