DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

Radar: banken werken niet mee aan oversluiten hypotheek ondanks eigen gedragscode

 

Banken willen niet altijd meewerken met het oversluiten van hypotheken, omdat mensen een te laag inkomen hebben om de nieuwe hypotheek plus boeterente te betalen. Of omdat hun huis onder water staat. Maar banken mogen hier wel aan meewerken en het staat zelfs in hun eigen gedragscode, wierp Radar in zijn uitzending maandagavond tegen.

De laatste maanden was rentemiddeling het toverwoord als het ging om de mogelijkheid om te profiteren van de lagere hypotheekrente. Maar volgens Ikbenfrits.nl is rentemiddeling vaak een stuk duurder dan de hypotheek simpelweg oversluiten. In Radar vertelt Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl dat banken vaak extra opslagen rekenen bovenop de rentemiddeling. Volgens de bank om de kosten te dekken, volgens De Leeuw simpelweg extra rente-inkomsten.

Het oversluiten van de hypotheek zou volgens hem veel meer besparingen opleveren, maar banken willen hier niet altijd aan meewerken. Omdat het inkomen van de klanten te laag is om de nieuwe hypotheek te dragen of omdat het huis onder water staat. Maar in de gedragscode die banken en verzekeraars zelf voeren, staat juist dat de banken voor klanten die willen oversluiten een uitzondering mogen maken en dat kosten voor de oversluiting meegefinancierd mogen worden. Omdat de lasten van de klanten vaak fors omlaag gaan.

Onrechtvaardig
In de studio van Radar schoof Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, aan om de banken op te roepen meer medewerking te verlenen aan oversluiters: “Ik vind het heel onrechtvaardig om mensen de mogelijkheid te ontnemen om € 150 of meer per maand minder aan hypotheeklasten te betalen. Dat is ook niet in het belang van de klant, dat banken zeggen na te streven. Hypotheekklanten zijn de loyaalste klanten en die de mogelijkheid te ontnemen om geld te besparen is geen goede zaak. Dat is absoluut niet het klantbelang centraal stellen.”

Nijboer begrijpt niet waarom banken niet mee willen werken aan oversluiten terwijl zij in hun eigen gedragscode daar wel ruimte voor creëren: “Ik snap er eigenlijk ook niet zoveel van. De hypotheek is steeds makkelijker te dragen, de risico’s zijn daardoor kleiner. De banken hebben de boeterente, daar willen ze misschien aan verdienen. Maar dat zou een heel slechte reden zijn en ook een oneigenlijke en onaanvaardbare reden om niet over te sluiten.”

Boeterente
Nijboer ging ook in op de vraagtekens die bij de opbouw van de boeterente worden gesteld. Hij stelde daar onlangs Kamervragen over: “Ik heb gevraagd om banken te verplichten duidelijk te maken wat de opbouw is van de boeterente en ook te verbieden dat daar winsten in zitten. Dat moeten alleen de kosten zijn. De minister heeft dat toegezegd en die normering komt er. Maar eigenlijk zou het veel beter zijn als banken dat uit zichzelf doen. Het is wel netjes dat als je een rekening stuurt van € 8.000 dat je weet waar dat voor is. Ik denk dat het nog wel een paar maanden duurt voordat de regelgeving rond is, maar banken zouden het eigenlijk zelf moeten doen.”

Bron: RADAR maart 2016

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 30/03/2016 19:26.49