DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

Tijdelijke regeling hypothecair krediet 2018 verruimd

De Tijdelijke regeling hypothecair krediet wordt met ingang van 1 januari 2018 op een aantal onderdelen gewijzigd. Zo wordt de financieringsruimte voor tweeverdieners opgerekt, waardoor er 10% van het lagere toetsinkomen extra meegenomen mag worden in de berekening.

Tot dit jaar mochten banken 60 procent van het laagste inkomen van een stel meetellen bij het berekenen van het maximale leenbedrag, vanaf 1 januari wordt dat 70 procent. De loan to value ratio gaat vanaf 1 januari 2018 naar 100% marktwaarde. Dit blijkt uit een besluit hierover dat minister Dijsselbloem openbaar maakte na afloop van een inspraakronde voor de branche en toezichthouders.

Extra lening

Het besluit is goed nieuws vanwege de 'exploderende' woningprijzen, aldus Mark de Rijke van de Hypotheekshop. Het woningtekort wordt er volgens hem niet mee opgelost, maar het maakt het iets makkelijker om een woning te kopen. De Rijke schat in dat het voor een gemiddeld stel uit kan komen op 10.000 á 20.000 euro extra lening. 

Geoffreerde debetrentevoet

Verder is opgenomen dat het voor aanbieders van hypothecair krediet mogelijk wordt om bij de berekening van de financieringslast en de toegestane financieringslast uit te gaan van de geoffreerde debetrentevoet, indien het gaat om een hypothecair krediet met een rentevastperiode korter dan tien jaar en het hypothecair krediet aan het einde van de rentevastperiode is afgelost.

De kredietaanbieder hoeft in een dergelijk geval niet uit te gaan van de door de AFM gepubliceerde gemiddelde debetrentevoet. Dit omdat de consument geen risico loopt op een rentestijging (en daardoor onverwacht hogere maandlasten).

NulopdeMeter-woning

Op advies van het Nibud is opgenomen dat per 2018 ook een woning met een energie-index of een energieprestatiecoëfficiënt gelijk aan of lager dan nul onder de definitie van een NulopdeMeter-woning valt.

Bron: redactie Vastgoed 29 augustus 2017  InFinance, RTL Z

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 31/08/2017 16:08.45