DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

Bij renteverlenging tot wel € 20.000 besparing mogelijk

Hypotheekeigenaren betalen veel te veel bij renteverlenging

Een groot aantal hypotheekbezitters betaalt bij een verlenging van hun hypotheek gemiddeld € 10.000 euro (!) tot € 20.000 euro (!) te veel. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Hypotheekbond. Jaarlijks heeft gemiddeld bijna 14% van de huiseigenaren te maken met het aflopen van de rentevaste periode. Bij een hypotheekvolume in Nederland van ruim €664 miljard, en een gemiddelde (uitstaande) hypotheeksom van ruim €196.000, gaat dit volgens de bond over een totaal 470.000 renteverlengers.

De voornaamste oorzaak van het teveel aan rente ligt volgens de bond aan het feit dat gemiddeld 60 procent van de woningbezitters met een hypotheek klakkeloos het verlengingsvoorstel accepteert van de huidige geldverstrekker. “Door verschillende oorzaken wordt al snel een half procentpunt te veel aan rente betaald, wat bij een hypotheeksom van € 200.000,- respectievelijk bij een looptijd van 10 en 20 jaar ongeveer tot € 10.000, en € 20.000,- kan oplopen”, aldus Jeroen Oversteegen, directeur van Nationale Hypotheekbond. “Door klakkeloos het verlengingsvoorstel van de huidige geldverstrekker te ondertekenen, laten huiseigenaren interessante  besparingsmogelijkheden liggen. Daar zijn ze vaak niet van op de hoogte. Eenmalige overstapkosten, zoals notaris-, taxatie- en hypotheekadvieskosten, vaak in totaal rond € 3.500 vallen daarbij in het niet.”

Lagere rentes dan door huidige hypotheekverstrekker aangeboden

Bij het screenen van mogelijke alternatieve geldverstrekkers is er in veel gevallen sprake van een rente die snel 0,2 procent lager ligt dan het aanbod van de huidige verstrekker. “Met de huidige lage rentestand kiezen veel hypotheekklanten voor langere rentevast periode en die besparing telt dan dus lang door. Ter illustratie, ruim 30 procent van de hypotheekklanten kiest momenteel voor een rentevaste periode van 20 jaar of langer”, aldus Oversteegen.

Veranderen van risicoklasse

Als de hypotheek hoog is in verhouding tot de waarde van de woning geldt er doorgaans een hogere rente dan wanneer de lening laag is in verhouding tot de waarde van de woning. Dit bepaalt de risicoklasse, en een daarmee samenhangende renteopslag. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden een automatische aanpassing aan van deze rente zodra de hypotheek door aflossen in een lagere risicoklasse valt. “Bij overstappen naar een geldverstrekker die looptijdrente aanbiedt kan over een nieuwe rentevaste periode van 10 tot 20 jaar zo’n 0,2 procent worden bespaard”, aldus Oversteegen.

Toename van de woningwaarde

Bij renteverlenging is elke geldverstrekker (zowel de bestaande als een eventuele nieuwe geldverstrekker) verplicht om het rentetarief te hanteren dat bij de actuele risicoklasse past. Hierbij moet de geldverstrekker kijken naar de actuele restschuld van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde zoals die was bij aanvang van de hypotheek. Oversteegen: “In veel gevallen zal de woningwaarde in de afgelopen 5 of 10 jaar gestegen zijn. Als de actuele woningwaarde goed wordt bepaald met een taxatie, is er in de risicoklassen ook zomaar een extra besparing van 0,1% mogelijk.” (DHM Voor NHG-dossiers geldt dit overigens niet, daar gold al vanaf de start de laagst mogelijke renteklasse.)

BRON: AM /Cindrea Limburg op 10 nov 2017

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 11/11/2017 12:06.44